Doprava ZADARMO pri objednávke nad 45,- Eur v SR

VYSOKOKVALITNÉ BAVLNENÉ KOŠELE ZNAČKY MARCO MORALLI

Pod značkou MARCO MORALLI sa produkujú vysokokvalitné bavlnené košele. Bavlna je najrozšírenejšou plodinou používanou na výrobu odevných priadzí. Je veľmi obľúbenou vďaka svojej priedušnosti a pevnosti. 

ČO O BAVLNE VIEME?
"Ako u všetkých prírodných vlákien, za najkvalitnejšie sú považované dlhovláknové druhy bavlny bežne označované ako “mako“ alebo tiež “egyptská“ bavlna. Sú náročnejšie na pestovateľské podmienky a sú preto drahšie.
Mercerovaná bavlna je druh upravenej bavlnenej priadze, ktorá je pevnejšia, odolnejšia a najmä tvarovo oveľa stálejšia ako bežné bavlnené priadze. Mercerovaná bavlna má hodvábny lesk. Vyrába sa tak, že sa bavlnená priadza naťahuje v roztoku hydroxidu sodného. Tento postup si dal v roku 1851 patentovať britský chemik John Mercer, podľa ktorého sa táto úprava nazýva.
Opaľovaná bavlna bola v poslednej fáze výroby podrobená procesu, pri ktorom na opaľovacích strojoch prechádza vlákno/priadza medzi opaľovacími horákmi, pričom sú jemné vlákna vyčnievajúce z priadze opálené pre dosiahnutie väčšej hladkosti priadze.

Okrem bielej bavlny, existujú aj odrody prirodzene farebných bavlníkov. V Južnej Amerike už dávno v predkolumbovských časoch pestovali domorodci niekoľko druhov prírodne farebnej bavlny. Hnedo sfarbenú bavlnu nazývanú coyote alebo coyuche. Dnes ju pestujú indiáni kmeňa Nahua v Mexiku./ (zdroj: http://nadobrejvlne.sk/sk/content/11-prize-na-pleteni)

ODKIAĽ SA VLASTNE BAVLNA VZALA?

"V tropických oblastiach bola bavlna používaná na výrobu ľahkých textílií celé tisícročia. Niektorí autori uvádzajú, že starí Egypťania používali bavlnené tkaniny už pred 12 000 rokmi. Bavlna, spolu s perím a vláknami živočíšneho pôvodu bola tiež objavená v tkaninách nájdených v jaskyniach v Mexiku. Tieto nálezy boli datované do 5. tisícročia pred Kr. Existujú dôkazy pre tvrdenia, že rôzne odrody bavlny boli nezávisle domestikované v južnej Amerike a v Indii.

Najstaršia písomná zmienka o bavlne pochádza z Indie (Rig-Veda, 1500 pred Kr.). Približne o 1 000 rokov neskôr popisuje indickú bavlnu Herodotos takto: „a rastú tam stromy, ktorých plodom je vlna, ktorá prekonáva svojou nádherou a kvalitou ovčiu vlnu. Indovia si robia svoje šaty z tejto stromovej vlny“.

Arabskí kupci doviezli prvé bavlnené látky do Európy niekedy v 9. storočí Keď Kolumbus objavil v roku 1492 Ameriku, našiel na Bahamách bavlníkové plantáže. V 16. storočí bola bavlna a výrobky z nej všeobecne známe v celom vtedajšom svete." (zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Bavlna)

ČO O BAVLNE HOVORÍ WIKIPEDIA?

Bavlna alebo zriedkavo kotón je najdôležitejšia zo všetkých plodín pestovaných na výrobu textilného vlákna. Vlákna sa získavajú z plodov kríka bavlníka.

Bavlnené vlákna sú prítomné vo viac ako 50 % dnes vyrábaných textílií. Kultivácia bavlny mala výrazný ekonomický dopad už od doby, keď bola bavlna po prvýkrát domestifikovaná pred približne 5 000 (možno až 10 000) rokmi.

Európe bola bavlna neznáma až do neskorého stredoveku. V období priemyselnej revolúcie sa bavlna stala vďaka svojim fyzikálnym vlastnostiam dôležitou pre textilný priemysel a koncom 19. storočia predstavovala približne 80 % objemu všetkých textilných materiálov. V dnešnej dobe si bavlna síce udržiava svoje postavenie ako najvýznamnejší zdroj prírodného vlákna, ale jej význam bol do značnej miery zmenšený syntetickými vláknami. Na dnešnej produkcii textílií sa bavlna podieľa zhruba 40 %." (zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Bavlna)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.